Producenci

Aby dobrać właściwe wino do serów, należy kierować się przede wszystkim gatunkiem, cechami charakterystycznymi smaku produktu mlecznego, jak i jego aromatem. Jakie wino do sera powinno być, jeśli na desce znajduje się gorgonzola albo parmezan? Czy warto sięgnąć po białe, czerwone lub jakieś inne? W asortymencie Butiku Wina odkryjesz różne produkty popularnych, jak i mniejszych, jednak z bogatymi tradycjami, winnic z różnych regionów Europy, w tym z Węgier. Zapoznaj się z naszą ofertą i wybierz najlepsze wino do serów.

Wino do serów – czyli perfekcyjne połączenie

Z pewnością nie raz słyszałeś o tym, że wino do serów to najlepsze połączenie. Być może sam próbowałeś takich kompozycji i udawało Ci się odnaleźć idealną parę. Z czego właściwie wynika fakt, że akurat te dwa składniki jadłospisu tak dobrze się uzupełniają? To efekt m.in. podobieństwa procesów przetwarzania produktów bazowych. W końcu zarówno sery, jak i wina przechodzą przez proces fermentacji, jakiemu zawdzięczają swój niezwykły smak, a niektóre przetwory mleczne są jeszcze dodatkowo wzbogacane szlachetnymi pleśniami, nadającymi im odmienny charakter.

Oddzielnie każdy z tych produktów smakuje wyśmienicie. Jednak wrażenia, jakie uzyska się po ich połączeniu, często stanowią zupełnie nowe doznania. W doborze trunku do sera warto kierować się regułą, że jedno nie powinno tłumić charakteru drugiego. Zamiast tego powinny się one uzupełniać. Z tego wynika, że zasadniczo każde wino do serów jak najbardziej pasuje. Jednak nie wszystkie wina pasują do każdego sera. Jak zwykle w takich momentach – decydują szczegóły, ale i własne upodobania.

Wino do serów – kiedy słodkie, kiedy wytrawne?

Czym się więc kierować przy takim wyborze? Czy należy postawić na słodkie, czy może na przykład na półwytrawne alkohole? Wpierw warto przyjrzeć się gatunkom sera, z jakimi będzie się łączyć wybrany trunek. Jakie wino do sera gorgonzola? Otóż produkty z przerostem pleśni niebieskiej charakteryzują się często bardziej wyrazistym i słonym smakiem, jaki długo pozostaje w ustach nawet po przełknięciu kęsa. Z tego wynika, że najlepiej byłoby sięgnąć albo po półsłodkie, albo słodkie wino do serów blue.

Z kolei jakie wino do sera twardego, takiego jak parmezan? Z nim doskonale współgrać będą czerwone trunki, najlepiej o dużej zawartości wyraźnie wyczuwalnych tanin. Te także dobrze się spiszą w przypadku serów wędzonych jak np. oscypek. Jeśli natomiast masz ochotę na biały trunek gronowy – świetnie skomponuje się on np. z serami typu brie oraz kozimi (przy czym w tym przypadku warto sięgnąć po wytrawny alkohol). Sięgając natomiast po tłustsze przetwory mleczne, można wybrać wino musujące, również nieco bardziej taninowe.

Wino do serów – dobierz swój idealny smak

W ofercie Butiku Wina znajdziesz najróżniejsze alkohole, pasujące do serów chudych, tłustych, dojrzałych, jak i pleśniowych. Innymi słowy – wyrobów mleczarskich z całego świata. Dzięki takim połączeniom z pewnością odkryjesz pełnię walorów smakowych, zarówno samych trunków, jak i wielu tradycyjnych produktów mlecznych. Wzbogacenie faktury i smaku to tylko część zalet, jakie płyną z takich połączeń. Skuteczniejsze trawienie oraz lepsze samopoczucie to kolejne. Jeśli masz wątpliwości, które wino do serów będzie najlepsze – zawsze możesz zwrócić się do obsługi Klienta. Udzielimy wyczerpujących odpowiedzi i podpowiemy, jaki wyrób będzie najlepszy.

Zachęcamy także do eksperymentowania z różnymi trunkami i serami. To właśnie w ten sposób, nieco przez zabawę, metodę prób i błędów, odnajdzie się najciekawsze kompozycje. Będzie to znakomita okazja do spotkania towarzyskiego, jak i uprzyjemnienia wieczornego relaksu. Wybierając zaś nasze wina, zyskujesz gwarancję najwyższej jakości w atrakcyjnej cenie.