Producenci
Promocje
OTTONEL MUSKOTALY CSERSZEGI FUSZERES 2019 PÓŁSŁODKIE
OTTONEL MUSKOTALY CSERSZEGI FUSZERES 2019 PÓŁSŁODKIE
34,90 zł 32,90 zł
szt.
MERLOT 2017 SŁODKIE
MERLOT 2017 SŁODKIE
34,90 zł 32,90 zł
szt.
CAVA GRAN LIVENZA BRUT
CAVA GRAN LIVENZA BRUT
29,90 zł 24,90 zł
szt.
Pecsi Cirfandli 2019 wytrawne
Pecsi Cirfandli 2019 wytrawne
38,90 zł 34,90 zł
szt.
Deli Feny 2382 wytrawne
Deli Feny 2382 wytrawne
38,90 zł 34,90 zł
szt.
Merlot 2016 słodkie
Merlot 2016 słodkie
34,90 zł 32,90 zł
szt.

Dobre wino do pieczeni to znakomity sposób na podkreślenie jej smaku, jak i poprawienie trawienia. Który trunek jednak będzie najlepszym wyborem do takiego dania? W naszej ofercie znajdziesz najróżniejsze propozycje, jakie ubarwią każdą pieczoną potrawę. Odszukasz tu idealne wino do pieczeni wołowej, z drobiu, jak i innych gatunków mięs, jakie staną na Twoim stole. Jeśli więc chcesz podbić doznania smakowe oraz po prostu – sięgnąć po wyjątkowy dodatek do posiłku, sprawdź już teraz ofertę Butiku Wina.

Jakie wybrać wino do pieczeni?

Tradycyjnie zaleca się, aby wino do pieczeni było czerwone i najlepiej wytrawne, takie jak egri bikaver. To główna zasada, mająca swoje uzasadnienie nie tylko w historii i kulturze picia trunków gronowych, ale i metodyczne. To jednak, jaki alkohol wybrać – jak mocno taninowy czy kwasowy, jest już zdecydowanie mniej oczywiste. Wiele bowiem zależy od tego, jaki gatunek mięsa pojawi się na stole. I tak na przykład do jagnięciny perfekcyjnie nadają się napitki ze szczepu cabernet franc, najlepiej lżejsze w smaku, które nie zagłuszy delikatności przygotowanej potrawy. Z kolei pieczona ryba znakomicie spisze się z lżejszymi i młodszymi białymi winami z rizlinga. Co natomiast najlepiej będzie pasowało do pieczonego kurczaka? Chrupka skórka i rozpływające się mięso doskonale skomponuje się ze smakiem chardonnay z lekko mineralnym posmakiem.

Tak to wygląda w przypadku lżejszych mięs. Jakie alkohole natomiast warto wybrać w przypadku wieprzowiny czy wołowiny? W tym przypadku lepiej sięgnąć po nieco dojrzalsze i wyraźniejsze w smaku trunki.

Czerwone mięso – czerwone wino do pieczeni?

Krwista, średnio, jak i mocno wypieczona – wołowina ma różne oblicza, jakie wpływają m.in. na dobór trunku. Główna zasada w takim przypadku głosi, że im krócej mięso było w piekarniku, tym bardziej taninowe powinno być wino. Warto wówczas wybrać napój na bazie cabernet sauvignon. Natomiast do mocniej wypieczonej wołowiny lepiej dopasować dojrzalszy trunek, gwarantujący łagodniejsze doznania smakowe. Ciekawym dodatkiem będzie też wino kupażowane jak np. egri bikaver, które, choć wyraźniejsze w smaku, z pewnością ubarwi całą potrawę.

Sama wieprzowina również pozwala dobierać różne alkohole gronowe. Można do niej podać zarówno czerwone, jak i białe wina. Choć połączenie nierzadko zaskakuje, to warto połączyć pieczony boczek z kwasowym rizlingiem, który nie tylko efektownie podbije smak posiłku, ale i wesprze organizm w trawieniu go. Do karkówki natomiast idealnie spisze się ponownie – cabernet sauvignon.

Warto pamiętać, że pieczenie to często nie tylko mięso, ale i warzywa. Do tych zaleca się wina białe, a w zależności od tego, jakie gatunki pojawią się na półmisku, można dobrać zarówno alkohol półwytrawny, jak i słodki. Te drugie znakomicie spisują się w parze z mniej słodkimi w smaku produktami, takimi jak bakłażan, jarmuż, rzodkiewka, chrzan, kapary czy oliwki.

Wybierz najlepsze wino do pieczeni

Różne pieczenie są elementem nie tylko polskiej, ale i wielu innych kuchni. Dobrze dobrany napój zaś potrafi nie tyle odmienić, co podkreślić wszelkie walory smakowe pieczonego mięsa czy warzyw. Bardzo ważny jednak pozostaje dobór stosownego wina do mięsa, aby znaleźć balans między doznaniami smakowymi i węchowymi. Decydując się na zakup alkoholu w sklepie online Butik Wina, masz możliwość wybrania najlepszego wina do pieczeni.

W prezentowanej ofercie znajdziesz wiele interesujących produktów, pochodzących z winnic z różnych stron Europy. Oferujemy zarówno wyroby z najsłynniejszych węgierskich regionów winiarskich (w tym z regionu Eger), jak i cieszące się coraz większym zainteresowaniem ze strony koneserów napoje polskich winiarni. Warto pamiętać, że wino to nie tylko wyborny smak, ale i bogactwo wielu składników odżywczych, wspierających pracę organizmu. Do tego dobrze dobrany trunek stanowi skuteczną pomoc w trawieniu posiłku.

Jeśli zastanawiasz się, który z proponowanych wyrobów spełni Twoje oczekiwania – skontaktuj się z nami!