Producenci

Jakie będzie właściwe wino do mięsa? By odpowiedzieć na to pytanie, wpierw trzeba się zastanowić, czy na stole pojawi się drób, wołowina, wieprzowina czy np. baranina. W każdym z tych przypadku trunek powinien być inny, zarówno jeśli chodzi o barwę, jak i o smak. Nie mniej istotny jest sposób przyrządzenia dania. Bez obaw jednak – dzięki wyselekcjonowanej ofercie, jaką przygotował Butik Wina, z pewnością odnajdziesz wśród naszych propozycji alkohol, jaki znakomicie będzie komponować się z podaną potrawą.

Dobre wino do mięsa – czyli jakie?

Jako że mamy różne mięsa, przed smakoszami i koneserami otwiera się całe spectrum możliwości, jeśli chodzi o wybór odpowiedniego trunku. Nim jednak zapadnie decyzja o tym, jakie wino do mięsa kupić, warto poznać kilka zasad doboru.

Podstawowa zasada głosi, że do czerwonych mięs powinno podawać się czerwone wino i analogicznie do białych – alkohole białe. To bezpieczny i niemal zawsze sprawdzający się sposób na wybór stosownego napoju. Sęk w tym, że specjaliści z całego świata coraz śmielej proponują, by łamać tę tradycyjną zasadę i dobierać np. do wieprzowiny czy cielęciny złociste lub lekko zielonożółte napoje, a do ryb – przynajmniej różowe. Co więcej – kaczka świetnie współgra także z trunkami czerwonymi, znakomicie podkreślającymi jej unikatowy, wyborny smak.

Dużo ważniejszy jest stosowny dobór kwasowości i taninowości napoju. Przyjęło się, że słodkie i półsłodkie napitki powinny towarzyszyć przede wszystkim deserom. To kolejny tradycyjny podział, jednak powoli tracący na aktualności, gdyż wiele zależy od samego sposobu przyrządzenia dania.

Wino do mięsa – jaki smak dobrać?

Wieprzowina, pod względem dopasowania do niego odpowiedniego trunku, stanowi dość uniwersalne mięso. Zgrywa się nie tylko z każdą barwą alkoholu, ale i z różnymi smakami. Jego walory podkreśli zarówno wytrawne, włoskie wino o mocno owocowych akcentach, jak i półsłodkie, np. węgierskie. To, na które padnie decyzja, zależy od sztuki mięsa (do tłustszych pasują bardziej kwaskowe i taninowe napoje) i sposobu jej przyrządzenia.

Dojrzała wołowina natomiast najlepiej komponuje się z trunkami czerwonymi o wytrawnym smaku. W tym przypadku decyzja więc oscyluje głównie między większą, a mniejszą zawartością tanin. Wyjątek od tej reguły stanowi tylko stek well done. Wówczas warto go spróbować z mniej kwasowym, półsłodkim alkoholem.

Charakterystyczny smak kaczki znakomicie podkreślają czerwone wytrawne i półwytrawne napitki. W jednym przypadku jednak wino do mięsa z tego ptaka może być słodkie. Kremowy pasztet z kaczej wątróbki idealnie komponuje się z większą zawartością cukru w trunku, dając zupełnie nowe doznania smakowe.

U nas znajdziesz najlepsze wina do mięs

Niezależnie, czy na Twoim stole stanie gulasz wołowy, pieczeń z sarny czy polędwiczki z indyka – w ofercie Butiku Wina znajdziesz wyborne wino do mięsa, jakie wzbogaci Twoje danie. Co więcej – proponowane tu produkty świetnie się spisują nie tylko jako dodatek do posiłku, ale i w formie przyprawy.

Decydując się na zakup w naszym sklepie online, masz gwarancję, że otrzymujesz najlepsze wino do mięsa. Stawiamy na najwyższą jakość, a przy tym atrakcyjną cenę. Jesteśmy w stanie to zapewnić, gdyż Butik Wina to bezpośredni importer. Współpracujemy z mniejszymi i większymi producentami alkoholi gronowych z różnych zakątków Europy, dostarczając Klientom wyborne alkohole, stanowiące atrakcyjny dodatek do dań, jak i uzupełnienie relaksu.

Już teraz skorzystaj z prezentowanej oferty. Wybierz odpowiednie wino do mięsa, jakie planujesz podać i ciesz się niesamowitymi wrażeniami smakowymi. Jeśli zastanawiasz się, który z proponowanych wyrobów spełni Twoje oczekiwania – skontaktuj się z obsługą sklepu. Pomożemy wybrać odpowiedni trunek, pasujący do konkretnych kryteriów.