Producenci

Jakie dobieramy wina do kaczki? Ptak ten cieszy się rosnącą popularnością wśród polskich konsumentów. Pieczeń po staropolsku, jak i filet z piersi kaczki są istnym rarytasem. Mięso to jednak wymaga nie tylko doświadczenia i umiejętności ze strony gotującego, ale i dobrego wine pairingu. Jakie wino do kaczki należy dobrać? Czy bardziej będą pasowały trunki wytrawne, półwytrawne, a może lekko słodkie? Na tej stronie znajdziesz najlepsze wina do kaczki w przystępnych cenach. Podpowiemy również, czym się kierować przy zakupie.

Wina do kaczki – doskonały duet

Dzisiaj kaczka przeżywa istny renesans w polskiej kuchni. Niegdyś bardzo popularna, goszcząca na niemal każdy biesiadnym stole, obecnie odkrywana na nowo, stanowiąca element kulinarnych tradycji Polski. Mięso tego pozornie pospolitego ptaka charakteryzuje się niepowtarzalnym smakiem i aromatem, szczególnie jeśli zostało umiejętnie przyrządzone. Dlatego dobór wina do kaczki jest tak bardzo ważny.

W myśl klasycznej zasady – białe trunki najlepiej nadają się do białego mięsa. Sęk w tym, że niektórzy specjaliści zalecają odejście od tych szlaków, by eksperymentować także z czerwonymi odmianami alkoholu. Liczy się bowiem charakterystyka samego mięsa – kaczka cechuje się kruchością, jak i większą zawartością tłuszczu. Do tego podaje się ją w najróżniejszych odsłonach – zarówno w cięższych sosach, jak i z owocami. Stąd też odpowiedź na pytanie: jakie wino do kaczki wybrać, wcale nie będzie taka oczywista. Należy przede wszystkim pamiętać, że zarówno danie na talerzu, jak i trunek w kieliszku powinny się wzajemnie uzupełniać.

Wina do kaczki – i czerwone, i białe

Na samym początku należy powiedzieć, że zarówno czerwone, jak i białe wina do kaczki znakomicie zdadzą egzamin. Podobnie jest ze smakiem – z różnymi partiami tego mięsa idealnie współgrają trunki słodkie, jak i mocno wytrawne. Co więc stanowi klucz do trafnego doboru alkoholu do potrawy? Jak w przypadku wielu innych dań – sposób przyrządzenia. O tym, jakiego wina do kaczki potrzebujemy, stanowić więc będzie to, czy na talerzu pojawi się pasztet z niej, czy też pieczone udo lub smażona pierś.

Należy podkreślić, że kaczka perfekcyjnie komponuje się z klasycznymi szczepami. Warto więc rozważyć wybór wina na bazie szczepu chardonnay, pinot noir i innych. Ta druga odmiana szczególnie dobrze pasuje do smażonej, soczystej piersi – wytrawne wino wydobędzie z fileta wszystkie jego smakowite walory. Mocny, taninowy rizling to kolejna propozycja wina do kaczki, tym razem pieczonej np. z figami czy gruszkami. Alkohol skutecznie przełamie słodycz owoców, jednocześnie wydobywając zupełnie nowe nuty z mięsa oraz podbijając aromat całego dania.

Wina do kaczki – kiedy na słodko?

Kacza wątróbka, jako że jest tłustsza, doskonale nadaje się na kremowy pasztet. Z bagietką i świeżym ogórkiem stanowi prawdziwy rarytas, a jeśli dobierze się do niego odpowiednie słodkie wino białe, wówczas otrzymuje się przekąskę, jaka absolutnie rozpieści podniebienie i dostarczy zupełnie nowych doznań. Warto wybierać napój ze szczepów o mocno owocowym posmaku – świetnie komponuje się on z kremowością takiego pasztetu, nawet jeśli cechuje go większa pikantność.

Dzięki powyższym wskazówkom dużo łatwiej odpowiedzieć na pytanie: jakie wino do kaczki najlepiej wybrać. W ofercie Butiku Wina znajdziesz najlepsze propozycje w przystępnych cenach. Wszystko dlatego, że jesteśmy bezpośrednimi importerami wyrobów z winnic z różnych obszarów Europy, w tym m.in. z południowych i środkowych Węgier. Stawiając na prezentowane tu propozycje, zyskujesz gwarancję najwyższej jakości alkoholi, charakteryzujących się unikalnym smakiem i aromatem. Różne przedziały cenowe umożliwiają sięgnięcie zarówno początkowym smakoszom, jak i doświadczonym miłośnikom trunków gronowych po napoje odpowiadające ich wymaganiom. Zawsze też chętnie pomożemy dobrać wyrób pasujący do konkretnych oczekiwań.